Program

13.06.2019 :
11:00am - 12:30pm

Dați-mi instrumente pentru democrație !

 • Andrei Bulearca  
 • WORKSHOP ROOM (STUDIO)

Alegerile europene din mai 2019 marchează în România începutul unei perioade democratice deosebit de intense, în cursul căreia se vor succeda alegerile prezidențiale și legislative. Profitând de acest moment politic important, Andrei Bulearca, din colectivul Funky Citizens, va veni să prezinte instrumentele digitale care sunt puse la dispoziția cetățenilor pentru a acționa înainte, în cursul și între alegeri. În ce mod permit aceste instrumente crearea unei democrații mai participative ? Care sunt mijloacele de a favoriza însușirea pe scară largă a acestor instrumente ? Cum se poate favoriza această implicare cetățenească ? Dar de asemenea, cum se poate asigura echilibrul dintre angajarea virtuală și cea reală ? Acestea sunt întrebările la care acest atelier va încerca să răspundă.

2:30pm - 4:00pm

Să creăm o rețea globală pentru artã și creativitate

 • Karel Feenstra  
 • WORKSHOP ROOM (STUDIO)

Pornind de la exemplul festivalului olandez TodaysArt, acest atelier are ca obiectiv să analizeze posibilitățile de dezvoltare a unui proiect cultural, mai ales prin prisma problematicii rețelelor internationale sau cea a căutării de fonduri publice și private, cu scopul de a crea modele economice mixte, care sunt în măsură să garanteze independența sa. Acest atelier va fi coordonat de Karel Feenstra, Strategy and Funding Director al festivalului TodaysArt, și de membri rețelelor Shape, We Are Europe și ICAS. Pe baza experienței acestui festival, Karel va explica demersul său de dezvoltare internațională în favoarea stabilității acestui proiect.

5:00pm - 5:30pm

Cultura ca act de rezistență!

 • Tranzit House   Arty Farty   Andrei B. Ţărnea  
 • RADIO LAB (SALA MARE)

Informations are coming soon.

5:30pm - 6:45pm

Șansele plurilingvismului în Europa ca instrument de practicare a democrației participative

 • Róbert SCHWARTZ   László Fosztó   Csilla KÖNCZEI   Ingo Tegge  
 • WORKSHOP ROOM (STUDIO)

Din punct de vedere antropologic, oamenii au dezvoltat limbajul ca un mijloc de comunicare socială, pentru a forma legături sociale, apoi, prin împărtășirea sentimentelor și a gândurilor, au dezvoltat-o în continuare pentru a formula cunoștințe într-un mod creativ. Plurilingvismul a fost un statut natural al comunităților de-a lungul istoriei, precum și adoptarea anumitor limbi ca lingua franca sau chiar și crearea de limbi hibride pentru comunicarea între comunitățile lingvistice a fost frecventă. Cum a devenit limbajul un instrument de dominare politică, manipulat de naționalism și colonialism în modernitate? Care sunt formele de supraviețuire a plurilinguismului în Europa? Care sunt particularitățile practicilor lingvistice în contextul Europei de Vest și de Est? Și ce putem învăța astăzi unul de la altul pentru a menține și a dezvolta plurilingvismul în Europa ca instrument de practicare a democrației participative?

7:00pm - 8:15pm

Decolonizând Europa de Est în România

 • Valer Cosma   Dana Olarescu  
 • RADIO LAB (SALA MARE)

Ne aflăm într-un moment în care garanția dată de eurocentrismul de tip neo-liberal a atins un punct de saturație în Europa de est, un moment de anxietate colectivă care însă ne dă posibilitatea de a explora valențele revelatorii ale propriei regiuni. România împărtășește o experiență istorică cu restul Europei de est, o traiectorie comună de disidență care a dus la coagularea unor idei și practici culturale comune și care a declanșat apariția unor fenomene de rezistență împotriva status-quo-ului. Urmând ipoteza conform căreia Europa de est cedează tot mai ușor teren în fața influențelor globalizante, fiind pe cale de dispariție ca o categorie de analiză, întâlnirea aceasta își propune să ofere o lentilă critică asupra timpurilor actuale și să prospecteze existența unui cadru nou pentru viitorul regiunii. Prin uneltele oferite de gândirea decolonială, cum ne putem redobândi propriile fire narative și cum ne putem ajuta de solidaritatea translocală deja existentă? Prin ce metode putem dezlega Europa de est de mitologiile eurocentriste și amnezia colectivă din societatea contemporană? Mai exact, se poate vorbi de o nouă posibilă logică, aceea a decolonialismului, care să pună accentul pe colectivitate în detrimentul noțiunilor de națiune și popor care să ne elibereze de sentința “sfârșitului istoriei” și care să ne arate ce se afla dincolo de “sfârșitul postcomunismlui”?

8:30pm - 9:30pm

Democrația Europeană- momentul de a o recuceri!

 • Andrei Bulearca   Bianca Felseghi   Péter Eckstein-Kovács   Aleksandar Matkovic  
 • RADIO LAB (SALA MARE)

Informations are coming soon.

14.06.2019 :
10:00am - 11:30am

Premise spre un sector cultural rezilient (workshop)

 • Iulia Popovici   Adrian Rista  
 • WORKSHOP ROOM (STUDIO)

Domeniul cultural implică deopotrivă instituții publice și instituții independente ce deservesc un scop public. Ambele tipuri de instituții pot oferi exemple particulare de situații în care au trebuit să se lupte pentru a-și justifica fie propria rațiune de existență, fie nevoile financiare. Între timp, conceptul de auto-sustenabilitate capătă din ce în ce mai mult teren. Cum se intersectează acesta cu ideea de cultură ca bun public? Atelierul va oferi o perspectivă detaliată asupra câtorva noțiuni juridice folosite în politicile culturale din România. *Panelul cu același nume ce succedă va face referință la întrebările venite din partea participanților la atelier.

12:00am - 1:30pm

Nouă agendă European pentru cultură

 • Corina Bucea   Rariţa Zbranca  
 • WORKSHOP ROOM (STUDIO)

În mai 2018, o nouă agendă pentru cultură a fost adoptată de Comisia Europeană, concentrându-se pe rolul culturii la nivel social, economic și internațional. În cadrul atelierului, vom discuta despre cum noua agendă, prioritățile și planul de lucru pe care le generează pot fi traduse la nivelul politicilor europene și naționale și definește rolul culturii în societatea de azi.

2:30pm - 4:00pm

Ce fel de oraș dorim?

 • Marko Aksentijevic  
 • WORKSHOP ROOM (STUDIO)

Conferința «Ce fel de oraș ne dorim ?» va prezenta activitățile colectivului Ministerului Spațiului, în special cele referitoare la utilizarea și gestionarea resurselor spațiului înconjurător, dar și la implicarea comunității în chestiunile de dezvoltare a orașului. În plus, conferința va oferi o prezentare generală a practicilor alternative neoficiale în diferite contexte politice economice, cât și o analiză a elaborării politicilor formale și a demersurilor eficiente în scopul tratării problemelor sociale, economice și spațiale.

4:30pm - 5:30pm

Premise spre un sector cultural rezilient (debate)

 • Lorand Maxim   Iulia Popovici   Miki Braniște   Adrian Rista  
 • RADIO LAB (SALA MARE)

Domeniul cultural implică deopotrivă instituții publice și instituții independente ce deservesc un scop public. Ambele tipuri de instituții pot oferi exemple particulare de situații în care au trebuit să se lupte pentru a-și justifica fie propria rațiune de existență, fie nevoile financiare. Între timp, conceptul de auto-sustenabilitate capătă din ce în ce mai mult teren. Cum se intersectează acesta cu ideea de cultură ca bun public? *Atelierul cu același nume ce precedă panelul va oferi o perspectivă detaliată asupra câtorva noțiuni juridice folosite în politicile culturale din România. Feedback-ul și întrebările venite din partea participanților la atelier vor putea fi discutate în acest panel.

5:45pm - 6:45pm

Spațiul politic european sub tensiune

 • Chloé Ridel   Sergiu Mişcoiu   Antoine Heemeryck  
 • RADIO LAB (SALA MARE)

În apropierea unor alegeri care se profilează ca o victorie a blocului liberal-conservator, spațiul politic european pare mai mult ca niciodată agitat de tensiuni noi, de aspirații originale și de mișcări sociale proteiforme. Cu o similitudine uimitoare, multe din țările europene trec printr-o criză a sistemului lor de reprezentativitate, din care vocile identitare și autoritare ies victorioase. În paralel, numeroase aspirații democratice se unesc în jurul dorinței cetățenilor pentru îmbunătățirea dreptății sociale și economice și pentru mai multă etică în viața politică. Cum se explică, în urma unei îndelungi stabilități progresiste a istoriei recente, acest succes al candidaturilor care îmbină conservatismul societal cu liberalismul economic? Pentru a discuta despre acest spațiu politic european, agitat de aceste conflicte: Jean-Michel De Waele, profesor universitar la Universitatea Liberă din Bruxelles, Antoine Heemerick, antropolog și ziarist la Radio România Internațional și Chloé Ridel, politolog francez, co-fondator al inițiativei “Mieux voter” (Cum să votăm mai bine). Moderator: Sergiu Mişcoiu, Director al departamentului Studii Europene la Universitatea Babeş-Bolyai.

7:00pm - 8:00pm

Construind un oraș rezilient

 • Lala Panait   István Szakáts   Marko Aksentijevic   Bianca Felseghi  
 • RADIO LAB (SALA MARE)

Conceptul de oraș rezilient este definit ca abilitatea unui sistem urban de a absorbi o perturbare și de a-și recupera funcțiile ca rezultat al acestei perturbări. Dar dincolo de aspectele tehnologice, construirea rezistenței materiale, reziliența este o perspectivă interesantă pentru interogarea serviciilor urbane, a relațiilor dintre conducători și cetățeni și, în general, a resurselor aduse de oraș. Participarea cetățenilor la (re)construirea acestui oraș este esențială, precum și dezvoltarea unui mod de guvernare mai orizontală, o implicare mai mare a societății civile. În contextul retragerii, ridicării zidurilor și privatizării spațiului public, unii actori și inițiative participative contribuie la resubiectivarea locuitorilor, la deschiderea socială și astfel afirmă necesitatea de a face 'comun' și de a crea orizonturi alternative în breșele orașului planificat.

8:15pm - 9:30pm

Rezistență queer in Europa

 • Florin Buhuceanu   Mihai Popescu   ClujPride  
 • RADIO LAB (SALA MARE)

Discriminate, marginalizate sau asuprite, comunitățile LGBTI din toată Europa se confruntă cu un val de intoleranță, sprijinit, acceptat sau chiar promovat de autoritățile publice. Referendumul privind constituționalizarea căsătoriilor heterosexuale lansat recent de guvernul român, apariția actelor LGBTfobice întâlnite pe întregul continent, demonstrații împotriva căsătoriilor între oamenii de același sex sau represiunile evenimentelor gay mărturisesc această tendință mondială conservatoare și de identitate. Pentru a reflecta asupra acestei situații deosebit de îngrijorătoare, salutăm participarea mai multor actori europeni care se angajează în diferite moduri de apărare a drepturilor LGBT. Vor fi prezenți: David Kakhaberi, organizator al evenimentelor Horoom din Clubul Georgian Bassiani, Florin Buhuceanu de la Organizația Accept și organizatorii ClujPride. Prin lobby-ul politic, apărarea juridică, partidul sau mass-media, ce înseamnă să apărați aceste drepturi și să consolidați solidaritatea internațională?